Podczas procesu trawienia, szczególnie na jego poczatku, wchodza w gre mechanizmy nerwowe

Podczas procesu trawienia, szczególnie na jego początku, wchodzą w grę mechanizmy nerwowe. Proces trawienia rozwija się jednak w całej pełni, gdy działają czynniki natury humoralnej, powstające w samym przewodzie pokarmowym, co pozwala na długotrwałe pobudzanie gruczołów wydzielniczych do pracy chwilą, gdy pokarm przesunie się do dolnych odcinków przewodu pokarmowego, zaczynają się wytwarzać i działać ciała hamujące wydzielanie soku żołądkowego. Gdy przestaje wydzielać się kwaśny sok żołądkowy, nie powstaje sekretyna trzustkowa a więc i wydzielanie soku trzustkowego. Pokarm w żołądku pod wpływem soku żołądkowego podlega przemianom chemicznym. W soku żołądkowym, zawierającym 0,35-0,45 % kwasu solnego, znajdują się enzymy pepsyna i podpuszczka Pepsyna rozszczepia białko do albumoz, peptonów i częściowo polpeptydów. Podpuszczka powoduje przejście kazeinogenu mleka w sernik, czyli kazeinę, i szczególnie dużo znajduje się jej w soku żołądkowym niemowląt. Optimum działania pepsyny w soku żołądkowym występuje przy jego pH = 2-2,5. [patrz też: endometrioza leczenie, inhibitor korozji, wyposażenie taktyczne ]

Powiązane tematy z artykułem: endometrioza leczenie inhibitor korozji wyposażenie taktyczne