Podczas procesów fermentacji i gnicia powstaja kwasy

W przypadku długotrwałego pozostawania pokarmu w żołądku, który nie wydziela dostatecznie kwaśnego soku, może powstać gnicie treści pokarmowej. Podczas procesów fermentacji i gnicia powstają kwasy: mlekowy, octowy i wyższe tłuszczowe oraz gazy, CO2, H, CH4. Ciała te drażnią błonę śluzową żołądka i wywołują bóle, wymioty, utratę łaknienia oraz na drodze odruchowej dalsze zmiany w wydzielaniu soku żołądkowego. Wytwory szkodliwe, nagromadzone w żołądku, mogą w sprzyjających warunkach wchłaniać się do krwi wywołując ogólne zatrucie ustroju. Zmiany jakościowe soku żołądkowego Zwiększone lub zmniejszone wydzielanie soku żołądkowego zwykle idzie w parze ze zmianami jego składu. Zmiany składu soku żołądkowego prowadzają się w zasadzie do zmian stężenia w nim kwasu solnego. Może, więc powstać w soku żołądkowym zwiększone albo zmniejszone stężenie kwasu solnego. Te odchylenia w stężeniu kwasu solnego w soku żołądkowym są przez fizjologów kwestionowane. Twierdzą oni, że stężenie kwasu solnego w soku żołądkowym jest wartością stałą izochlorhydria. Odchylenia, jakie spotykamy w różnych warunkach fizjologicznych, pochodzą stąd, że sok żołądkowy może się wydzielać z różną szybkością, przy czym jest to uwarunkowane działaniem różnego charakteru bodźca Czubalski. Prócz tego odchylenia w stężeniu kwasu solnego w żołądku mogą występować w związku z mniejszym lub większym wydzielaniem śluzu, a także z większą lub mniejszą czynnością ruchową żołądka. Według więc fizjologów terminy: zwiększone wydzielanie i nadkwaśność soku żołądkowego są jednoznaczne. Wielu klinicystów również stoi na tym stanowisku. [więcej w: Fordanserki, wyposażenie taktyczne, leczenie pod mikroskopem ]

Powiązane tematy z artykułem: Fordanserki leczenie pod mikroskopem wyposażenie taktyczne